Przepis ten dostałam od mojej cioci Ani. Bardzo zasmakowała mi ta potrawa w wydaniu mojej cioci. Danie to jest nieco czasochłonne, ale warte uwagi. Nie jest ono skomplikowane w wykonaniu. Jest to sposób na urozmaicenie klasycznej smażonej piersi z kurczaka. Parę osób powiedziało, że smakuje jak lżejsza wersja pizzy. Składa się ono z sosu pomidorowego, opanierowanych piersi z kurczaka i mozzarelli.
Potrzebne składniki
Sos:
- pomidory w puszcze
- cebula
- czosnek
- ostra papryka ( ja dodałam kruszoną)
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Mięso:
- piersi z kurczaka
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- mozzarella
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu ponieważ robi się on najdłużej. Drobno kroimy jedną dużą cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju (ja wybrałam olej kokosowy).
Do cebuli dodajemy 2 puszki pomidorów.
Sos doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 godz lub po czasie, w którym konsystencja sosu nam odpowiada.
15-20 min przed końcem dodajemy 2 ząbki zmiażdzonego czosnku.
W między czasie ścieramy ser na tarce (wystarczy na największych oczkach). Ja starłam 2 kulki mozzarelli po 150 g.
Następnie kroimy piersi wzdłuż tak aby były cieńsze, solimy i panierujemy je.
(mąka)
(rozbełtane jajko)
(bułka tarta)
Kotlety smażymy z obu stron.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, nakładamy je do naczynia żaroodpornego.
(sos)
(piersi)
(na piersi nakładamy ponownie sos i posypujemy mozzarellą)
Pieczemy ok.30 min tak, aby składniki się połączyły i rozpuściły. Gotowe danie możemy podać z bagietami czosnkowymi.
Już w samym mnie kupił. Uwielbiam Włochy, kurczaka, mozzarellę, zapiekanki i sosy :-) Na pewno sprawdzę przepis..może już jutro :-)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę, że trafiłam w Twój kulinarny gust ;)
UsuńWygląda apetycznie :*
OdpowiedzUsuńhttp://ruudegirls.blogspot.com
Dziękuje bardzo ^_^
Usuń