środa, 3 lutego 2016

Kulinarna podróż #3 Grecja


     Witam ;)

     Niedawno pisałam o daniu pochodzącym z Francji. Dziś przyszła pora na Grecję. Przedstawię Wam, najbardziej znanego przedstawiciela kuchni greckiej, sałatkę grecką. Jest ona dietetyczna i prosta w przygotowaniu. Nie znam osoby, której by nie smakowała (no może oprócz mojej babci :P).

     Składniki:

  • roszponka
  • ser feta
  • pomidor
  • ogórek
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • oregano 


     Winegret:
  • woda
  • olej
  • cytryna 
  • ząbek czosnku
  • ulubiona musztarda 
  • oregano
      zdjecie skladnikow 

      Pomidory, ogórka, ser kroimy na dość duże kawałki. Cebule kroimy na piórka. 
  




      Przygotowujemy sos winegret. Do szklanki wlewamy 1 cm wody, dodajemy 2 łyżki oleju, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, oregano i wciskamy ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.





Do miski nakładamy składniki, posypujemy je oregano. Ważne jest, aby paczka z ziołami była świeżo otwarta, bo gdy dodajemy ziół do dań zimnych, ich smak jest mniej intensywny niż w daniach ciepłych. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, żeby roszponka nie opadła. Jako ciekawostkę dodam, że roszponka działa uspokajająco. Teraz już tylko pozostało nam, delektować się  gotową sałatką.








9 komentarzy:

Copyright © 2014 Zrób coś dla siebie , Blogger