Witam ;)
Niedawno pisałam o daniu pochodzącym z Francji. Dziś przyszła pora na Grecję. Przedstawię Wam, najbardziej znanego przedstawiciela kuchni greckiej, sałatkę grecką. Jest ona dietetyczna i prosta w przygotowaniu. Nie znam osoby, której by nie smakowała (no może oprócz mojej babci :P).
Składniki:
- roszponka
- ser feta
- pomidor
- ogórek
- czarne oliwki
- czerwona cebula
- oregano
- woda
- olej
- cytryna
- ząbek czosnku
- ulubiona musztarda
- oregano
zdjecie skladnikow
Pomidory, ogórka, ser kroimy na dość duże kawałki. Cebule kroimy na piórka.
Przygotowujemy sos winegret. Do szklanki wlewamy 1 cm wody, dodajemy 2 łyżki oleju, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, oregano i wciskamy ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do miski nakładamy składniki, posypujemy je oregano. Ważne jest, aby paczka z ziołami była świeżo otwarta, bo gdy dodajemy ziół do dań zimnych, ich smak jest mniej intensywny niż w daniach ciepłych. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, żeby roszponka nie opadła. Jako ciekawostkę dodam, że roszponka działa uspokajająco. Teraz już tylko pozostało nam, delektować się gotową sałatką.
mmm, wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńkocham fete :D :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie sałatki, w tym grecką:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńAleż pyszności <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...uwielbia sałatki
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę! Narobiłaś mi ochoty, ale nie mam niestety wszystkich składników w lodówce :( Miłego weekendu :*
OdpowiedzUsuńLubię sałatki z fetą :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona sałatka. W Grecji podają ją z całym plastrem Fety na wierzchu :-)
OdpowiedzUsuń