środa, 6 kwietnia 2016

Naleśniki na 5 sposobów! Kulinarna podróż #5- Grecja



         Hej, dzisiaj nadrabiam swoje kulinarne zaległości a, że nadeszła już wiosna, myślę że jest to odpowiednia pora na naleśniki. Ja przygotowałam je w 5 odsłonach.  Teraz nadszedł czas na trochę teorii.

         Obecna forma naleśników nieco różni się od tej znanej już za czasów starożytnej Grecji. Każda kultura, która przejmowała coraz bardziej popularny przepis, modyfikowała skład i smak dania. Jednak pierwsze informacje, które opisywały ciasto podobne do dzisiejszych naleśników pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa. Tworzył on w Atenach w IV wieku p.n.e. i owe ciasto opisał w jednym ze swoich dzieł. Pisarz określił danie jako ciepłe i smaczne.

          
         1. Kakaowe naleśniki z truskawkami. 

     Potrzebne składniki:

         Ciasto

  • woda gazowana
  • mleko 
  • jajko
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy 
  • kakao 
  • olej 
         Dodatki
  • truskawki
  • bita śmietana 
  • kakao 

                 

       Przygotowanie :

       Do miski wbijamy jajko. 




         Wlewamy pół szklanki wody.




         Wlewamy pół szklanki mleka



         Dolewamy również łyżkę oleju



         Dodajemy pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 



         Wsypujemy pół opakowania (15g) cukru wanilinowego


         Mąki dodajemy tyle, aby po wymieszaniu otrzymać ciasto odrobinę gęstsze od śmietanki.




       Ciasto mieszamy mikserem,do uzyskania jednolitej masy


          Dodajemy 2 łyżki kakao, mieszając ponownie. Opcjonalnie możemy dolać rozpuszczonej gorzkiej czekolady. 




          Patelnię mocno rozgrzewamy. Ciasto równomiernie rozlewamy na patelnie. Smażymy z obu stron. 



          Do środka gotowych naleśników dodałam truskawek.Nie smarowałam ich niczym ponieważ same w sobie są wystarczająco wilgotne i słodkie. Wierzch udekorwałam bitą śmietaną,truskawkami i posypałam kakao. 



         2. Fit Naleśniki o smaku bananowo-waniliowym.

        Potrzebne składniki:
  
     Ciasto
  • woda gazowana
  • mleko
  • jajko
  • mąka pszenne
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy 
  • olej 
  • banan
  • białko waniliowe 
      Dodatki 
  • dżem truskawkowy 
  • bita śmietana 
  • kakao 
     

         Kroimy banana w misce a następnie rozdrabniamy go widelcem. 




         Wsypujemy dwie łyżki białka waniliowego (30g) 

         Dosypujemy mąkę (ok. 3 łyżki) następnie wbijamy jajko i wlewamy szklankę mleka i trochę oleju. 

          Patelnię mocno rozgrzewamy. Ciasto równomiernie rozlewamy na patelnie. Smażymy z obu stron.



          Gotowy naleśnik smarujemy dżemem,zawijamy w rulonik. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakaem.



          Ze względu na zawartość białka, naleśniki te są bardzo sycące i są dobrym zamiennikiem mięsnego dania. Zaspokoją nawet wymagającego sportowca. 


         3-5. Tradycyjne naleśniki w 3 odsłonach.
            Potrzebne składniki:
  
            Ciasto 

  • woda gazowana
  • mleko 
  • jajko
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy 
  • sól  
  • olej 
         Do miski wbijamy jajko.



         Wlewamy pół szklanki wody.



         Wlewamy pół szklanki mleka


         Dolewamy również łyżkę oleju



         Dodajemy pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia


         Wsypujemy pół opakowania (15g) cukru wanilinowego


         Dodajemy szczyptę soli 

         Mąki dodajemy tyle, aby po wymieszaniu otrzymać ciasto odrobinę gęstsze od śmietanki.

          Ciasto mieszamy mikserem,do uzyskania jednolitej masy 

 Patelnię mocno rozgrzewamy. Ciasto równomiernie rozlewamy na patelnie. Smażymy z obu stron.


     
       





        3. Naleśniki z budyniem waniliowym, polewą oraz truskawkami.

            Dodatki:
  • serek biały 
  • budyń waniliowy
  • truskawki 
  • owocowy syrop      
         


            Przygotowujemy budyń waniliowy. 

             Naleśnik smarujemy białym twarogowym serkiem, utartym razem z cukrem wanilinowym. 

             Złożone w trójkąt naleśniki polewamy budyniem, kładziemy pokrojone truskawki i dodajemy syropu owocowego. 


         4. Naleśniki z nutelllą, bitą śmietaną i truskawkami.

              Dodatki:
  • nutella 
  • truskawki
  • bita śmietana
  • gotowa polewa czekoladowa


         Naleśnik smarujemy obficie nuttellą.


        Gotowe naleśniki dekorujemy bitą śmietaną truskawkami i czekoladową polewą. 


         5. Naleśniki na słono w stylu hawajskim.

            Dodatki:
  • ser żółty
  • ananas z puszki
  • szynka
  • zioła prowansalskie 
        Na naleśnik nakładamy ser oraz ananas i szynkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami. Składamy na pół i smażymy na maśle klarowanym oraz małym ogniu. Nasze naleśniki są gotowe do spożycia. 
 


        Przedstawiłam parę moich propozycji na naleśniki. Każdy może je modyfikować wd własnego gustu. Napiszcie w komentarzach, która z opcji spodobała Wam się najbardziej ;) 



9 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki:)
    spodobały mi się te z czekoladowe:)

    obserwuję:*
    http://dzastinnel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności :) wszystkie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mówiłam zjadłam dwa i nie mogłam dalej :p, z pomocą przyszedł chłopak ;)

      Usuń
  3. Ja chcę takie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wszystkie bym spróbowała :)
    Apetycznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. az zgłodniałam :) zgadnij co mam dziś na śniadanie? juuupiiii Naleśniki :) szczególnie zainteresowały mnie te w wersji FIT :) zatem do dzieła :) pozdrawiam Marta http://martamyja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fit są świetne! Mało zachodu a więcej wartości i bardzo sycące, pycha!

      Usuń
  6. Bradzo fajny Post Zapraszam do mnie !http://lifebyadusska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Zrób coś dla siebie , Blogger