poniedziałek, 7 marca 2016

Kulinarna podróż #4 Włochy - pesto


         Hej!

     Dzisiaj zabiorę Was w kulinarną podróż do Włoch. Kochane, nie dodałam posta w niedziele ponieważ jestem chora. Tymczasem wróćmy do przepisu :p. Jest on prosty, ale zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających łasuchów. Pesto jest doskonałym dodatkiem do makaronów, ale nie tylko. Może być on stosowany jako dodatek do mięs, zapiekanek czy jako sos do np. pomidorów z mozarellą. 

    Składniki:
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • orzeszki pini
  • czosnek
  • sólo i pieprz


         Dodam, że pesto może być robione z pietruszki, zamiast parmezanu można użyć żółtego sera, jak widać jest pełna dowolność. 



     Sposób przygotowania : 

         Paczkę orzeszków pini, prażymy na patelni, aż lekko się przyrumienią. 




         Do blendera, wkładamy umyte liście bazylii i ząbek czosnku.



           Wsypujemy przyprażone orzeszki.




           Ser kroimy na kawałki, dorzucamy do reszty składników. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.



  
          Całość blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy.   




         Nasze pesto jest już gotowe. Ja podałam je jako dodatek do makaronu ;) .



         A Wy z czym najczęściej jecie pesto ? 




6 komentarzy:

  1. Wypróbuję chętnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wwsystkie rodzaje makaronow w rodzaju wloskim!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez wypróbuję, zobaczę czy eksploduję po tym czy nie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Zapisuje w zakładki i niedługo spróbuje!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Zrób coś dla siebie , Blogger